Huren in Spanje

Alles over Spanje

 

Ligging
Spanje neemt het grootste deel van het Iberisch Schiereiland in, gelegen in het zuidwesten van Europa. Met een oppervlakte van 505.955 vierkante kilometer, komt het land in grootte op de derde plaats binnen het geheel van het Europese werelddeel, na Rusland en Frankrijk. Van genoemde oppervlakte behoort het grootste gedeelte (493.484 km2) tot het schiereiland en hieraan dienen toegevoegd te worden de eilandengroepen van de Balearen in het oosten (4.992 km2) en de Canarische Eilanden (7.447 km2) die zich op meer dan duizend kilometer afstand van het zuidelijkste punt van het schiereiland bevinden, tegenover de kust van Afrika. Ook Ceuta en Melilla, twee steden in het noorden van Marokko, horen bij Spanje.Binnen het Europese continent ligt het Iberisch Schiereiland, met maar 14 km scheiding, het dichtste bij Afrika. Via de Atlantische Oceaan is het land op Amerika gericht, waaraan een bijzondere strategische waarde toegekend wordt. Dit verklaart waarom Spanje een fundamenteel ontmoetingspunt geweest is in de geschiedenis van verschillende culturen en beschavingen. Het land maakt dus deel uit van het peninsulaire zuiden van Europa en in het bijzonder van het Middellandse-Zeegebied.

Bevolking
Met meer dan veertig miljoen inwoners bereikt Spanje een gemiddelde bevolkingsdichtheid van ongeveer 80 inwoners per vierkante kilometer, onder het gemiddelde van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie. De ongelijke verdeling van de bevolking heeft een onevenwichtige verhouding veroorzaakt tussen de verschillende streken, die verschillende en tegengestelde bevolkingsniveaus vertonen. Als gevolg van de industrialisatieprocessen en stedenbouwkundige ontwikkelingen bestaat er een toenemende tendens tot concentratie in de kustgebieden en tot ontvolking in het binnenland, met uitzondering van de grote steden.

Politieke Structuur
Zoals vastgesteld in de Grondwet van 1978, is Spanje een sociale en democratische rechtstaat, met een parlementaire Monarchie als politieke vorm. De hoofdstad is Madrid, waar de Koning en de Landsregering gevestigd zijn. Ook bevinden zich daar de wetgevende (Eerste en Tweede Kamer) en rechtsprekende machten.
Tegenwoordig bestaat de Spaanse Staat uit zeventien Autonome Gemeenschappen en twee steden -Ceuta en Melilla- die elk een eigen Autonomiestatuut hebben.

Regio´s
De rijke verscheidenheid van Spanje en de grote contrasten in geografie, klimaat en landschap worden in elk van deze streken tot uitdrukking gebracht. Soms verenigen ze zich teneinde hun gemeenschappelijke kenmerken naar voren te laten komen met het oog op het toerisme. Zo ontstond bijvoorbeeld Het Groene Spanje uit een gezamenlijke inspanning van Galicië, Asturië, Cantabië en het Baskenland om hun gemeenschappelijke aspecten als hun landschap, klimaat, gastronomie en toeristische attracties -strand en bergen, sport, plattelandstoerisme- onder de aandacht te brengen. De streken die het meest ontwikkeld zijn met betrekking tot het zon- en strandtoerisme zijn de Valenciaanse Gemeenschap, Andalusië en Catalonië, die over hoogwaardige en een verscheidenheid aan infrastructuren beschikken. Andere streken van het Spaanse Binnenland echter, zoals Aragón, Castilla Y León, Castilla-La Mancha en Extremadura bieden de toerist hun aantrekkelijke historische steden, vele daarvan aangemerkt als Erfgoed van de Mensheid, hun erfenis aan kunstwerken en monumenten, hun veelzijdige gastronomie en een natuurtoerisme met prachtige landschappen.Andere autonome streken zoals La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra beschikken over de aantrekkingskracht van streken met een grote traditie en persoonlijkheid die de reiziger een veelheid van aan natuur en cultuur ontleende attracties bieden. De Spaanse Eilanden zijn ongetwijfeld één van de meest gewaardeerde toeristische bestemmingen. De Balearen, gelegen in het hart van de Middellandse Zee bieden een fantastische kust waar genoten kan worden van stranden en watersporten terwijl de Canarische Eilanden, voor de Afrikaanse Atlantische kust, een waar paradijs vormen met de vele stranden, de vulkanische natuurparken en een buitengewoon klimaat het hele jaar rond. De steden Ceuta, aan de Afrikaanse kust van de Straat van Gibraltar, en Melilla, aan de Afrikaanse Middellandse-Zeekust, oefenen ook een aantrekkingskracht uit vanwege hun goede bereikbaarheid vanuit het Schiereiland, waardoor van hun stranden genoten kan worden en inkopen gedaan kunnen worden tegen interessante prijzen.